Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ-ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ




Το άνθος, αν όχι από τα τελειότερα δημιουργήματα της φύσης, είναι οπωσδήποτε ένα από τα ωραιότερα. Είναι η ομορφιά του αυτή που έχει εμπνεύσει τόσους και τόσους καλλιτέχνες και αυτή που αγγίζει βαθιά την ψυχή μας. Γι' αυτό και στις περισσότερες εκδηλώσεις της ζωής μας διαλέγουμε αυτό, για να εκφράσουμε το τι αισθανόμαστε: χαρά, λύπη, ενθουσιασμό και ακόμη τον τελευταίο χαιρετισμό στους αγαπημένους μας.
Η φύση, όμως, που τίποτε δεν κάνει μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τις αισθήσεις, έδωσε στο άνθος ένα πολύ σοβαρότερο προορισμό. Τη διαιώνιση του είδους, δηλαδή την αναπαραγωγή των φυτών.
Το άνθος, λοιπόν, είναι εκείνο το όργανο του φυτού που, αφού γονιμοποιηθεί, θα γίνει καρπός και ο καρπός θα περιέχει μέσα του το σπόρο που θα φυτέψουμε, για να βγει ένας νέος οργανισμός.
Το φυτό αποτελείται από ρίζα, βλαστό, φύλλα, άνθη, καρπούς και σπόρους. Απ' αυτά το άνθος είναι εκείνο στο οποίο θα γίνουν όλες οι βασικές λειτουργίες για την αναπαραγωγή. Και γι' αυτό είναι προικισμένο με διάφορα όργανα που θα το βοηθήσουν σ' αυτό. Τέτοια όργανα είναι οι στήμονες και ο ύπερος και σαν δεύτερα έρχονται ο κάλυκας και η στεφάνη.
Το άνθος μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει από την ανθοδόχη, που βρίσκεται στην άκρη του μίσχου. Γύρω της βρίσκονται ο κάλυκας και τα σέπαλα. Αν τα σέπαλα είναι πολλά, τότε ο κάλυκας λέγεται πολυσέπαλος, αν είναι ένα μόνο, τότε λέγεται μονοσέπαλος. Μετά έρχεται η στεφάνη, που περιέχει τα πέταλα. Τα πέταλα μπορεί να είναι πολλά, όπως στα περισσότερα φυτά, αλλά μπορεί να είναι ένα μόνο, όπως στον κρίνο. Τα αρσενικά όργανα του άνθους είναι οι στήμονες συνήθως τοποθετημένοι σ' έναν κύκλο, αλλά μπορεί και σε δύο. Τότε, όμως, οι στήμονες του ενός κύκλου είναι πιο κοντοί και αδύνατοι από τους στήμονες του άλλου κύκλου.
Οι στήμονες στην κορυφή τους έχουν τους ανθήρες, που είναι γεμάτοι γύρη. Το θηλυκό όργανο του άνθους είναι ο ύπερος που αποτελείται από το στίγμα, το στύλο και την ωοθήκη με τα ωάρια. Για να γίνει η γονιμοποίηση, πρέπει η γύρη από τους στήμονες να πάει στο στίγμα και από κει, περνώντας μέσα από το στύλο, να πάει στην ωοθήκη, όπου θα γονιμοποιήσει τα ωάρια.
Ας δούμε, όμως, πώς γίνεται η επικονίαση, δηλαδή η μεταφορά της γύρης ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους του ίδιου είδους, στα φυτά της πρώτης περίπτωσης.
Αυτή γίνεται με τους εξής παρακάτω τρόπους:
Με τον αέρα: Το λουλούδια, που η επικονίαση γίνεται στον αέρα, δεν είναι απαραίτητο να είναι με ζωηρό χρώμα ή ωραία μυρωδιά. Ο αέρας, καθώς φυσά, παίρνει τη γύρη από τα αρσενικά άνθη (η γύρη είναι συνήθως πολύ μικρή) και την πηγαίνει στα θηλυκά. Το στίγμα των θηλυκών είναι εφοδιασμένο με μικρές τριχίτσες που συγκρατούν τη γύρη καθώς την παρασύρει ο αέρας.
Με έντομα και με μικρά πουλιά: Τα λουλούδια αυτά έχουν ζωηρά χρώματα, ωραία μυρωδιά και η γύρη τους είναι πλούσια σε νέκταρ. Αυτό γίνεται, για να προσελκύσει τα έντομα και τα πουλάκια που πάνε και κάθονται πάνω στα άνθη, για να πάρουν το νέκταρ. Από εκεί, όμως, κολλάνε στα φτερά και στα πόδια τους κόκκοι από τη γύρη. Έτσι, όταν πάνε σ' ένα άλλο άνθος με ύπερο, αφήνουν τη γύρη πάνω στα στίγματα κι έτσι γίνεται η επικονίαση.
Με το νερό: Υπάρχουν πολλά φυτά που ζουν στο νερό και που γι' αυτό λέγονται υδρόβια. Σ' αυτά η γύρη δεν έχει άλλο τρόπο να πάει στον ύπερο παρά μόνο από το νερό. Έτσι, λοιπόν, η γύρη ταξιδεύει "κολυμπώντας" από φυτό σε φυτό, γονιμοποιεί τα ωάρια και δημιουργεί το σπόρο.
Από τον άνθρωπο: Πολλές φορές ο άνθρωπος δεν μπορεί να περιμένει να γίνει η επικονίαση με φυσικό τρόπο. Τότε κάνει μόνος του την επικονίαση, ιδιαίτερα όταν θέλει να πετύχει μια ορισμένη διασταύρωση, για να καλυτερεύσει ένα είδος φυτού.






ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΑΝΘΟΥΣ 1, 2




















Mέρη λουλουδιών
Λειτουργία μερών
Πέταλο
Τα πέταλα χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν τα έντομα στο λουλούδι.
Στίγμα
Καλύπτεται σε μια κολλώδη ουσία,που συγκρατεί τους κόκκους της γύρης.
Στύλος
Το ύφος αυξάνει το στίγμα μακρυά από την ωοθήκη για να μειώσει την πιθανότητα της μόλυνσης γύρης. Ποικίλλει στο μήκος.
Ωοθήκη
Αυτή προστατεύει το ωάριο.
Ωάριο
Το ωάριο είναι όπως το αυγό στα ζώα και μόλις πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση θα γίνει ο σπόρος.
Μίσχος λουλουδιών
Δίνει την υποστήριξη στο λουλούδι και ανυψώνει το λουλούδι για τα έντομα.
Νέκταρ
Αυτό είναι όπου μια ζαχαρούχος λύση αποκαλούμενη νέκταρ, ρόλος της είναι γ να προσελκύσει τα έντομα.
Σέπαλα
Προστατεύουν το λουλούδι, ενώ το λουλούδι αναπτύσσεται..
Νήμα
Αυτό είναι ο μίσχος του ανθήρα.
Ανθήρας
Οι ανθήρες περιέχουν τους σάκους γύρης. Οι σάκοι απελευθερώνουν τη γύρη προς έξω από τους ανθήρες στα έντομα στην είσοδο των λουλουδιών. Η γύρη μόλις κατατεθεί στο έντομο μεταφέρεται στο στίγμα ενός άλλου λουλουδιού ή του ίδιου λουλουδιού. Το ωάριο είναι έπειτα ικανό να γονιμοποιηθεί.
Παρακαλώ, σημειώστε:




Το στίγμα, ο στύλος, η ωοθήκη, και το ωάριο είναι συχνά γνωστά, συλλογικά, ως ύπερος ή θηλυκά μέρη του λουλουδιού.
Το νήμα και οι ανθήρες είναι, συλλογικά, γνωστοί ως στήμονες ή αρσενικά μέρη των λουλουδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: