Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

H ενδυνάμωση της δημοκρατίας


Πολιτική ιδιοφυΐα αλλά και φιλότεχνος, ο Περικλής κατέστησε την Αθήνα πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας.
Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Περικλής εισηγήθηκε μέτρα τα οποία ενίσχυσαν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. H εκλογή των αρχόντων καθιερώθηκε να γίνεται με κλήρωση και όχι κατ' επιλογήν, ώστε να έχουν πιθανότητα επιτυχίας όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι ικανότεροι.

Ο Περικλής επίσης εισήγαγε τη «μισθοφορά», δηλαδή την πληρωμή μισθού στα μέλη των δικαστηρίων και της Βουλής των 500, μέτρο που σταδιακά εφαρμόστηκε σε όλους τους κληρωτούς άρχοντες. Εξάλλου με εισήγηση του Περικλή θεσπίστηκε και το μέτρο των «θεωρικών», δηλαδή η επιχορήγηση των απόρων από το Δημόσιο για να παρακολουθούν τους δραματικούς αγώνες.
Με το μέτρο της «μισθοφοράς» ο Περικλής διεύρυνε τη δυνατότητα συμμετοχής του λαού στα κοινά. Επιπλέον έδωσε στους ζευγίτες (δηλαδή σε όσους κατείχαν τουλάχιστον ένα ζευγάρι βόδια) το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ενώ ο Κλεισθένης τους είχε δώσει μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν.
Για να κάνει ομοιογενέστερη τη σύσταση του πληθυσμού της Αττικής, ο Περικλής εισηγήθηκε νόμο με τον οποίο το δικαίωμα του αθηναίου πολίτη είχαν μόνο όσοι γεννιόνταν από πατέρα και από μητέρα Αθηναίους. Τον νόμο αυτό ωστόσο καταστρατήγησε ο ίδιος ο Περικλής όταν, λίγο πριν από τον θάνατό του, ζήτησε να αναγνωριστεί ως αθηναίος πολίτης ο γιος του (Περικλής και αυτός) τον οποίο είχε αποκτήσει με τη Μιλησία Ασπασία, επειδή οι δύο γιοι του από την αθηναία σύζυγό του (δεν έχει διασωθεί το όνομά της) είχαν πεθάνει στον μεγάλο λοιμό.
Με τις μεταρρυθμίσεις του Περικλή η δημοκρατία στην Αθήνα εδραιώθηκε. H ισονομία ήταν πλήρης και η ελευθερία των πολιτών περιοριζόταν μόνο από τους νόμους τους οποίους οι ίδιοι είχαν ψηφίσει.


Ερώτηση:Ποια μέτρα του Περικλή ενίσχυσαν την εύρυθμη(ομαλή) λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: