Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Βαρυχειμωνιά από τον Ειρηνικό!


Το φαινόμενο Λα Νίνια που έφερε το πολικό ψύχος, δημιουργήθηκε πριν από τρεις μήνες στον ωκεανό
Τo φαινόμενο La Νinia (Λα Νίνια) που δημιουργήθηκε πριν από τρεις μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, δεν αποκλείεται έως τα τέλη Μαρτίου αντίστοιχο κύμα βαρυχειμωνιάς να εισβάλει ξανά από τα βόρεια στη χώρα μας.
O κλιματικός μηχανισμός που επέτρεψε στις ψυχρές αέριες μάζες να εισέλθουν από τη Ρωσία στη χώρα μας και να τη βυθίσουν στη βαρυχειμωνιά, δημιουργήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Εκεί, στην ευρύτερη περιοχή του Ισημερινού, τα επιφανειακά ύδατα του μεγαλύτερου ωκεανού της Γης άρχισαν να ψυχραίνονται και σταδιακά η θερμοκρασία τους μειώθηκε έως και κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Η πτώση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού συνιστά το φαινόμενο Λα Νίνια.
Είναι το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο από το Ελ Νίνιο, το οποίο παρατηρείται όταν τα επιφανειακά νερά του Ειρηνικού θερμαίνονται. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επικρατούσε στον πλανήτη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και καθόριζε τις κλιματικές αλλαγές σε διάφορες περιοχές.
Η Λα Νίνια δεν άφησε ανεπηρέαστες τις τεράστιες ποσότητες αερίων μαζών που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη Σπ. Ραψομανίκης, «οι κινήσεις των μαζών αυτών έχουν άμεση σχέση με τη θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια της Γης, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα». Έτσι, από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού οι τεράστιες ποσότητες αερίων μαζών άρχισαν να ακολουθούν ανοδική πορεία και να φθάνουν στη στρατόσφαιρα σε ύψος 15-45 χλμ από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτές οι αέριες μάζες όταν ανεβαίνουν είναι θερμές και κινούνται με κατεύθυνση προς τα ανατολικά- όπου φθάνουν πάνω από τον Ατλαντικό, στην ελεύθερη τροπόσφαιρα και στρατόσφαιρα.Η κίνηση των θερμών αερίων μαζών προς τα ανατολικά γίνεται εξαιτίας του φαινομένου Τζετ Στριμ. Όταν οι αέριες μάζες φθάσουν πάνω από τον Ατλαντικό, ψύχονται και αρχίζουν να κινούνται προς την ηπειρωτική Ευρώπη- και κατευθύνονται προς τη χώρα μας ακολουθώντας συνήθως δύο «μονοπάτια», είτε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου μεταφέρουν και υγρασία, είτε πάνω από τα Ουράλια, έχοντας προκαλέσει βροχές. Εκτός από την κακοκαιρία, οι αέριες μάζες που έρχονται στη χώρα μας από τον Ατλαντικό προκαλούν και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν εξαιτίας της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας οι αέριες μάζες συγκεντρώνονται στον Τροπικό Βόρειο Ατλαντικό και έρχονται από τη Μεσόγειο στη χώρα μας, προκαλώντας βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα η οποία είναι καταπράσινη γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η οροσειρά της Πίνδου εμποδίζει τις μάζες αυτές να κινηθούν ανατολικότερα γι΄ αυτό και η Ανατολική Ελλάδα έχει πολλές ξηρές περιοχές.
Eδώ, το ρεπορτάζ...
Η Λα Νίνια «πάγωσε» την Ευρώπη
"TA NEA" Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: