Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Τα ταπεινά και καταφρονεμένα δέντρα των πόλεων


«Το παραμύθι του Σελ Σιλβερστάιν ("Το δέντρο που έδινε", εκδόσεις Δωρικός) θυμήθηκε η Αντουανέτ Κάμπελ, όταν εργάτες του Δήμου της Ουάσιγκτον έκοψαν κατά λάθος μια μεγάλη βελανιδιά που είχε μπροστά στο σπίτι της. Εγινε έξω φρενών. Κι εξοργίστηκε ακόμη πιο πολύ, όταν διαπίστωσε το άλλο πρωί πως το αιρ κοντίσιον του σπιτιού της ξεκινούσε δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό.Γιατί φτάνει ένα μονάχα δέντρο με πυκνή φυλλωσιά για να εξοικονομήσει ένα σπίτι 80 δολάρια τον χρόνο σε ενέργεια. Ναι, έτσι είναι τα ταπεινά και καταφρονεμένα δέντρα των πόλεων. Δροσίζουν την ατμόσφαιρα, μειώνουν τη ρύπανση, "ρουφούν" τις καταιγίδες και αποτρέπουν τις πλημμύρες, ανεβάζουν μέχρι και 25% την αξία των σπιτιών που βρίσκονται κοντά.
Πόσο αξίζει ένα δέντρο;
Η Αμερικανική Δασινή Υπηρεσία έχει υπολογίσει επακριβώς την αξία του. Παράδειγμα: Μια φλαμουριά ύψους 15 μέτρων στην Ουάσιγκτον αποθηκεύει 1,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και κατακρατεί 124 γραμμάρια διοξειδίου του θείου από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Για να αφαιρεθεί η ίδια ποσότητα αυτών των ρύπων από την ατμόσφαιρα, θα χρειαζόταν ετήσια δαπάνη 5,44 δολαρίων. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό με τα 1,9 εκατομμύρια δέντρα της Ουάσιγκτον, θα καταλάβουμε το όφελος. Ο Δήμος του Μπόλντερ, στο Κολοράντο, έχει υπολογίσει ότι κάθε δέντρο κατακρατεί 5.000 λίτρα βρόχινου νερού ετησίως, γλιτώνοντας την πόλη από αντιπλημμυρικά έργα αξίας 523.311 δολαρίων.
" Το δέντρο πάντα έδινε περισσότερα από όσα έπαιρνε από τους ανθρώπους"

.ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ - «ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: