Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολλοί θαλάσσιοι οικολόγοι σκέφτονται ότι η μεγαλύτερη ενιαία απειλή στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι σήμερα υπερβολική εκμετάλλευση. Η όρεξή μας για ψάρια, υπερβαίνει τα οικολογικά όρια των ωκεανών, με καταστρεπτικές επιδράσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες ενώ προειδοποιούν ότι η υπερβολική εκμετάλλευση οδηγεί σε βαθιές αλλαγές στους ωκεανούς μας, που ίσως τους μεταβάλλουν για πάντα, αναφέρουν πως το γνωστό σε όλους μας "fish and chips" μελλοντικά, θα θεωρείται σπάνια και ακριβή λιχουδιά.




TΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
Ο κανονισμός της αλιευτικής βιομηχανίας μπορεί να χαρακτηριστεί αξιοθρήνητα ανεπαρκής αφού στην αλιευτική βιομηχανία δίνεται η πρόσβαση στα αποθέματα ψαριών, πριν μπορέσει να αξιολογηθεί η επίδραση αυτού στην αλιεία τους. Στην πραγματικότητα της σύγχρονης αλιείας, η βιομηχανία κυριαρχεί με αλιευτικά σκάφη που υπερτερούν κατά πολύ της δυνατότητας της φύσης στην αναπαραγωγή ψαριών.
Τα γιγαντιαία σκάφη που χρησιμοποιούν προηγμένα sonar εύρεσης ψαριών, μπορούν να επισημάνουν τα κοπάδια γρήγορα και ακριβώς. Τα σκάφη, που εγκαθίστανται στα ανοιχτά, όπως τα γιγαντιαία επιπλέοντα εργοστάσια, διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών, τεράστια συστήματα διατήρησης με πάγο και ισχυρές μηχανές για να σέρνουν το τεράστιο αλιευτικό εργαλείο στον ωκεανό. Ας το θέσουμε λοιπόν απλά: τα ψάρια δεν έχουν καμία πιθανότητα.
Πληθυσμοί των μεγαλύτερων αρπακτικών ζώων, ένας βασικός δείκτης της υγείας οικοσυστήματος, εξαφανίζονται με τρομακτικό ρυθμό ενώ το 90% των μεγάλων ψαριών, που σε πολλούς από εμάς αρέσουν, όπως τόνος, ξιφίες, marlin, βακαλάος, ιππόγλωσσος, σαλάχι, πλευρονήκτης NAD - έχει αλιευθεί υπερβολικά δεδομένου ότι η βιομηχανική αλιεία μεγάλης κλίμακας άρχισε στη δεκαετία του '50




Η εκμετάλλευση πλεονάσματος και η κακοδιαχείριση της αλιείας έχουν οδηγήσει ήδη σε αρκετές θεαματικές καταρρεύσεις της. Η αλιεία βακαλάων κατέρρευσε στη Νέα Γη στον Καναδά το 1992, οδηγώντας σε απώλεια περίπου 40.000 θέσεων εργασίας στη βιομηχανία. Τα αποθέματα βακαλάων στη Βόρεια θάλασσα και τη θάλασσα της Βαλτικής κλίνουν τώρα στην ίδια κατεύθυνση και είναι κοντά στην πλήρη κατάρρευση.

Κάνοντας "κλικ" εδώ μπαίνεις στη θέση ενός βακαλάου της Βαλτικής και προσπαθείς να επιβιώσεις...

BALTIC SEA: Aναζήτησε τη Βαλτική θάλασσα στο google earth...

Ερωτήσεις:
  1. Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα;
  2. Γιατί τα ψάρια δεν έχουν καμιά πιθανότητα;
  3. Ποια ψάρια κινδυνεύουν με εξαφάνιση;





Δεν υπάρχουν σχόλια: