Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Το τσιτάχ που δεν βρυχάται



Το τσιτάχ είναι το γρηγορότερο από όλα τα ζώα της ξηράς. Μπορεί να φτάσει τα 112 με 120 χιλιόμετρα την ώρα! Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η επιτάχυνσή του: για να αναπτύξει από την πλήρη ακινησία ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα χρειάζεται μόνο... 3 δευτερόλεπτα. Άλλο ένα μοναδικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα αιλουροειδή, χαρακτηριστικό του τσιτάχ, που ζει στην αφρικανική ήπειρο, είναι ότι δεν έχει τη δυνατότητα να βρυχάται.

Ο γατόπαρδος είναι μοναδικός ανάμεσα στα αιλουροειδή:παρά το αγριωπό βλέμμα του,είναι αρκετά λεπτοκαμωμένος.Και όπως συνήθως,τα φαινόμενα απατούν!Αυτό το περήφανο αρπακτικό,που μάθαμε να το λέμε και τσιτάχ,είναι αρκετά ντροπαλό.Ο γατόπαρδος μοιράζεται τη σαβάνα με άλλα σαρκοφάγα.Για να κορέσει την πείνα του,κυνηγά με αστραπιαία ταχύτητα.Έχει τέσσερις κανόνες επιβίωσης:βλέπω καλά για να κυνηγώ, τρέχω, προφαίνω,ξεκουράζομαι για να επιβιώσω και σκοτώνω για να φάω.Ο γατόπαρδος είναι το ταχύτερο ζώο στον κόσμο.Με την αθλητική κορμοστασιά του σαρώνει τα ρεκόρ.Όταν τρέχει,ωθεί το σώμα του και τεντώνεται-νομίζεις ότι αιωρείται στον αέρα για λίγο.Στην προσγείωση πατάει πρώτα με το μπροστινό δεξί πόδι του,για να μετριάζει την πρόσκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: