Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Αρνητικό ρεκόρ για το Πράσινο σε Αθήνα – Πειραιά


Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι μια απέραντη τσιμεντούπολη όπου οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο μειώνονται συνεχώς, η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος το 2005 αντιστοιχούσαν 2,55 τετραγωνικά μέτρα αστικού πράσινου σε κάθε κάτοικο του Λεκανοπέδιου. Πριν από 20 χρόνια, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2,82 τετραγωνικά μέτρα. Στα στοιχεία για τη δυτική πλευρά της πόλης τα αντίστοιχα νούμερα είναι ακόμα πιο απογοητευτικά: 1,3 τ.
Η προστασία και βελτίωση των υφιστάμενων σημαντικών χώρων πρασίνου (Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Εθνικός Κήπος, Πεδίον Άρεως, Ζάππειο, Αρδηττός, Λυκαβηττός, Λόφος Στρέφη, Άλσος Συγγρού-Ιλισίων, Άλσος Ευελπίδων κ.λπ.) αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Αυτό όμως που επείγει είναι η οριστική δέσμευση για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στα μεγάλα κεφάλαια αδόμητου χώρου που διαθέτει η πρωτεύουσα, στον Ελαιώνα και το Γουδί, αλλά και η δέσμευση των μεσαίου και μικρού μεγέθους ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία χώρων ανάσας (χώρος ΔΕΗ στον Νέο Κόσμο, κτήμα Θων στους Αμπελόκηπους, Λόφος του Παιδιού, εκτάσεις που ανήκουν σε στρατόπεδα, όπως στο Ρουφ κ.α.). Η αναδιαμόρφωση των χώρων αυτών σε πάρκα με ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού (περίπατοι, ποδηλασία, χώροι ερασιτεχνικής άθλησης, χώροι έκφρασης νέων καλλιτεχνών, βοτανικοί κήποι κ.ά.) θα αλλάξουν την όψη της Αθήνας και θα τη μετατρέψουν από αβίωτη σε βιώσιμη πόλη για όλους τους κατοίκους της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: