Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΡΕΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ



Μονομάχος(Γίνεσαι μονομάχος,επιλέγεις τον οπλισμό σου )

Ο οπλισμός των μονομάχων ήταν ανάλογος με την ειδικότητά τους. Υπήρχαν τέσσερις βασικές κατηγορίες με μικρές παραλλαγές:

  

1α. Σαμνίτες Ακόλουθοι (Samnites secutores) με τσεκούρι και ασπίδα τετράγωνη.

1β. Σαμνίτες Οπλομάχοι (Samnites hoplomachi) με ίσια σπάθη, περικνημίδα στο αριστερό πόδι, ενίοτε θώρακα στήθους και τετράγωνη ασπίδα.

2. Δικτυοβόλοι (Retiarii) με τρίαινα, δίχτυ από λινάρι με βαρίδια, ζώνη, τριγωνικό μαχαίρι και ενίοτε προστατευτικά γάντια και προστατευτικό αριστερού ώμου.

3α. Γαλάτες (Galli) με λόγχη, περικεφαλαία και μικρή γαλατική ασπίδα.

3β. Γαλάτες Μορμύλλονες (Galli Mirmillones) μεγάλη τετράγωνη ασπίδα, καμπύλο μαχαίρι ενίοτε με δύο περικνημίδες και περικεφαλαία με μια παράσταση του ψαριού Μορμύλου, με λοφίο και προσωπίδα.

4. Θράκες (Thraces) με καμπύλο σπαθί ή με παραλλαγή λόγχη, στρογγυλή περικεφαλαία, στρογγυλή μικρή ασπίδα, συνήθως δύο περικνημίδες, περιβραχιόνιο.

      Όταν τέλος κάποιος υπερίσχυε του αντιπάλου του, ο ηττημένος ύψωνε το αριστερό χέρι ζητώντας να του χαριστεί η ζωή. Ο κόσμος τότε, αν ύψωνε τον αντίχειρά του (που σπάνια συνέβαινε) φωνάζοντας missum του έδινε χάρη αν όμως έστρεφε τον αντίχειρά του προς τα κάτω φωνάζοντας iugula, ζητούσε τη θανάτωσή του. Ο τελικός κριτής ήταν ο άρχοντας του αγώνα -συνήθως ο αυτοκράτορας- που με τον αντίχειρά του έδινε την τελική απόφαση. Έχουν σωθεί πολλές τέτοιες σκηνές αποτυπωμένες σε τοιχογραφίες και διάφορα ψηφιδωτά. Το αποτέλεσμα μάλιστα της αναμέτρησης το πληροφορούμαστε με επιγραφή (π.χ. ο Αστυάναξ νίκησε τον Καλένδιο) ή με το σύμβολο του θανάτου σημειωμένο πάνω από τον ηττημένο. Το σύμβολο αυτό είναι ίδιο με το μαθηματικό σύμβολο του κενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: