Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Νανοτεχνολογία, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα στραφούν όλα τα βλέμματα όσων παραβρεθούν στην έκθεση του Megaron Plus, η οποία είναι αφιερωμένη στο θαυμαστό κόσμο της νανοτεχνολογίας!

Η έκθεση θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα και θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για τους οικονομολόγους, τους μηχανικούς, τους πολιτικούς, τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, τους φιλοσόφους και τους δημοσιογράφους.

Ο τίτλος της είναι Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται, μάλιστα, για συμπαραγωγή του Centre de Culture Scientifique Technique et Industrielle (CCSTI) της Grenoble (Κέντρο Επιστημονικού, Τεχνικού & Βιομηχανικού Πολιτισμού της Grenoble), της  Cité des sciences et de l’industrie, La Villette- Paris  (Κέντρο Επιστημών & Βιομηχανίας, La Villette, Παρίσι) και του Cap Sciences (Centre de Culture Scientifique Technique et Industrielle, Region Aquitaine - Κέντρο Επιστημονικού, Τεχνικού & Βιομηχανικού Πολιτισμού του Bordeaux, Aquitaine).

Αφορμή για ένα τέτοιο αφιέρωμα είναι η σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας το αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Η έκθεση θα προσπαθήσει να κάνει σαφές στο ευρύ κοινό για το τι ακριβώς είναι η νανοτεχνολογία.

Με συνοπτικά λόγια πρόκειται να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε για νανοτεχνοιλογίες, μιλάμε για επιστήμη, για τον κόσμο των ατόμων στο ελάχιστο μέγεθος τους. Και φυσικά πρόκειται και για τεχνολογίες, αφού μία από τις ιδιαιτερότητες των νανοτεχνολογιών είναι ότι μπορούν να παρατηρήσουν και να ελέγξουν τα άτομα, κάτι που ανοίγει νέες προοπτικές στους τομείς της ιατρικής ή του ελέγχου ενέργειας.

Οι νανοτεχνολογίες επίσης χρησιμοποιούνται και σε εφαρμογές και συνεπώς στην οικονομία και τις αγορές, διευκρινίζοντας παράλληλα και τους κινδύνους, τις καταχρήσεις και τους φόβους γύρω από αυτές.

Σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός μηχανισμός, η έκθεση αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμμετοχή του επισκέπτη και τα τελευταία νέα της έρευνας.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλο φωτισμό, αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα, έχει ως βασικό σκοπό να εξηγήσει στον επισκέπτη τι είναι οι νανοτεχνολογίες, να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τις επιστημονικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους και να ξεκινήσει τη συζήτηση για το θέμα δίνοντας φωνή σε όλους.
 
Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες: 
Εισβάλλοντας στον νανόκοσμο: αλλαγές κλίμακας, αλλαγές νόμων της φυσικής, Προσεγγίζοντας το θέμα: άτομα, δυνατότητες παραγωγής, όρια και προοπτικές έρευνας, Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας: χαρακτηριστικά των σωματιδίων της νανοκλίμακας που οδηγούν σε εφαρμογές μακροκλίμακας, παρουσίαση πιθανών εφαρμογών, αγορές, επαγγέλματα, εταιρείες και Το μέλλον μας χρειάζεται; Ενδεχόμενοι κίνδυνοι, ο διάλογος επιστήμης-κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: