Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: H ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Συγκλονιστικές αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή υπόσχεται η νανοτεχνολογία, η έλευση της οποίας αναμένεται μαζικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εδώ μπορείτε να πάρετε μία πρώτη "γεύση" για τις επιδράσεις της στον κόσμο των υπολογιστών, την ιατρική, την οικονομία και την καθημερινότητα!


Η νανοτεχνολογία ως κλάδος στηρίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να επέμβει στο τελευταίο, στο χαμηλότερο επίπεδο ύλης, το άτομο, και εκεί να δημιουργήσει τα επιθυμητά αντικείμενα. Πρόκειται λοιπόν για την τεχνολογία που μπορεί να δημιουργεί συσκευές στο επίπεδο του μορίου, του ατόμου ή ακόμα και του νανόμετρου, που ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Τεχνικά, η νανοτεχνολογία θα είναι ακριβής σε επίπεδο ατόμων, δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα θα έχουν κάθε άτομο στη σωστή (επιθυμητή) θέση, θα μπορεί να δημιουργεί δομές συνεπείς προς τους νόμους της φυσικής, και όλα αυτά με μικρό κατασκευαστικό κόστος.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θυμίζει περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρά κάτι υλοποιήσιμο. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας θα πάρει τη μορφή έκρηξης και θα αποτελέσει απτή πραγματικότητα.

Η αρχή της νανοτεχνολογίας είναι απλή: αντί να σμικρύνεται η ύλη μέχρις ότου επιτευχθεί η μικρότερη μονάδα, η τελευταία αυτή αποσπάται από την ύλη.

Οι δομές αυτές είναι σε μέγεθος   μικρότερες από 100  nm . Ένα νανομέτρο ( nm )   είναι   ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, που περίπου αναλογεί σε   100,000 φορές μικρότερο από το   πλάτος μιάς ανθρώπινης τρίχας.


Νανοτεχνολογία: Τα προϊόντα της

Ζουμ στη νανοτεχνολογία



Δεν υπάρχουν σχόλια: