Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

H ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ


Οι παραλίες που μολύνθηκαν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουρίστες
Η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε προανάκριση κατά των υπευθύνων του πετρελαιοφόρου Πρεστίζ (Prestige) που βυθίστηκε πέρυσι και τώρα απειλεί τις γαλλικές ακτές.
Βώλοι πετρελαίου από το πετρελαιοφόρο έχουν αρχίσει ήδη να εκβράζονται στις νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας.

Η πετρελαιοκηλίδα από το πετρέλαιο που
διέφυγε από το πλοίο έχει καταστρέψει τις παραλίες της βορειοδυτικής Ισπανίας.
Οι γάλλοι επίσημοι λένε πως περί τις 100 μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες κατευθύνονται προς τις ακτές σπρωγμένες από τους ισχυρούς ανέμους.
«Η μόλυνση που επηρεάζει τώρα τις γαλλικές ακτές μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε επίσημη έρευνα για να εντοπίσουμε και να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους της οικολογικής αυτής καταστροφής» είπε εκπρόσωπος του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.
Η διαρροή πετρελαίου από το υπό σημαία Λιβερίας Πρεστίζ άρχισε στις 13 Νοεμβρίου. Βυθίστηκε έξι μέρες αργότερα, κομμένο στα δύο, περίπου 130 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Ισπανίας.

Καταστροφή στην Ισπανία

Μ
έρος του φορτίου του 77.000 τόνων πετρελαίου μόλυνε τις πλουσιότερες αλιευτικές περιοχές της Ισπανίας και τις ακτές Γαλικίας στα βορειοδυτικά.

Χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού στην Ισπανία
Η κρίση που προξένησε το Πρεστίζ έχει κοστίσει στην Ισπανία μέχρι στιγμής 250 εκατομμύρια δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου είπε ότι οι ανακριτές θα εξακριβώσουν αν πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον «του πληρώματος, του ιδιοκτήτη, του διαχειριστή ή των εκπροσώπων» του σκάφους.

Την Πέμπτη, αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός άρχισαν επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών στην περιοχή Λαντ, μεταξύ Μπιαρίτζ και Μπορντό.

Στην περιοχή αυτή βρίσκονται μερικές από τις δημοφιλέστερες ακτές της Γαλλίας για τους φίλους της ιστιοσανίδας.

Περίπου 170 θαλασσοπούλια έχουν βρεθεί νεκρά, σύμφωνα με ορνιθολογική οργάνωση της περιοχής.


Κακοκαιρία

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Περίπου το ένα τέταρτο του φορτίου του Πρεστίζ πιστεύεται ότι έχει διαρρεύσει στη θάλασσα., ενώ το υπόλοιπο συνεχίζει να διαρρέει αργά από ρήγματα στο κύτος του σκάφους.

Γαλλικό μίνι-υποβρύχιο σφραγίζει τις ρωγμές αλλά έχει μείνει ανενεργό πάνω από μία εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.

Το περιστατικό φέρνει στη Γαλλία τις δυσάρεστες μνήμες από την οικολογική καταστροφή που είχε προκαλέσει το 1999 το πετρελαιοφόρο Έρικα, που κόστισε περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: