Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ο «παράδεισος» του πολιτισμού


Ριζική αλλαγή θα υπάρξει το επόμενο καλοκαίρι στο τοπίο της παραλιακής λεωφόρου, με την 2η Μπιενάλε της Αθήνας, υπό τον τίτλο Heaven.

Από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, από τον Μπάτη του Παλαιού Φαλήρου μέχρι τις Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα, θα έχουν εγκατασταθεί εκθέσεις και θα πραγματοποιούνται θεατρικές, και μουσικές παραστάσεις, προβολές και άλλες εκδηλώσεις σε όλο το μήκος του «περιπάτου», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αυγουστίνος Ζενάκος.

Η πρώτη αντίστοιχη Μπιενάλε είχε τίτλο Destroy Athens (Καταστρέψτε την Αθήνα), ενώ η 2η θα είναι η Heaven. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, και ο εικαστικός καλλιτέχνης, Ζάφος Ξαγοράρης, θα επιμεληθούν τις εικαστικές και παραστατικές εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ένα επιτελείο ειδικών αναλαμβάνει όλα τα άλλα.

Το τολμηρό εγχείρημα των καλλιτεχνικών διευθυντών της, ΧΥΖ (η γνωστή τριάδα Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος που ήταν επιμελητές της 1ης Μπιενάλε), παίζει με την έννοια του Παραδείσου καθώς «ως ευρεία θεματική κατηγορία αγγίζει έννοιες όπως η χαμένη αθωότητα, η φύση και η οικολογία, οι ουτοπίες και οι ιδανικές κοινότητες», σημειώνουν.

Ετσι, για να ξαναθυμηθούμε ότι η πόλη που ζούμε βρέχεται από θάλασσα, ο ανοιχτός ορίζοντας ξεμπλοκάρει ευκολότερα το μυαλό και ανοίγει την όρεξη της ψυχής για υπαρξιακά ταξίδια σε ουτοπίες που κάποιοι παλεύουν να κατακτήσουν, η τριάδα ανεβάζει τον πήχυ και ετοιμάζεται για μια καλλιτεχνική επέλαση που θα γίνει αντιληπτή από μυημένους και μη, καθώς μεγάλο μέρος των έργων και των δράσεων θα γίνεται στον ανοιχτό χώρο, δίπλα δηλαδή στις παραλίες των λουομένων και στα πάρκα αναψυχής. Γι’ αυτό κι η διοργάνωση αλλάζει ημερομηνίες και διεξάγεται στην καρδιά του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: