Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Δραστήρια ζωή το «μυστικό» για υγιή εγκέφαλο





 Τα σταυρόλεξα κάνουν καλό, όπως και μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά το «κλειδί» για την μακροπρόθεσμη υγεία του μυαλού είναι να το κρατάτε σε ενέργεια, όσο γίνεται περισσότερο, σύμφωνα με έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες στην Αυστραλία για την άνοια(η επίκτητη- που δημιουργείται στα έμβια όντα κατά τη διάρκεια της ζωής τους- μερική ή ολική απώλεια των διανοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων), τονίζουν τη σπουδαιότητα που έχει μια ζωή δραστηριοποιημένη που κρατά το μυαλό σε ενέργεια.

«Λύνοντας σταυρόλεξα ή άλλα παιχνίδια ενεργοποιούν ένα μέρος μόνο του εγκεφάλου, ενώ αφήνουν ένα μεγάλο μέρος αδρανές», υποστηρίζει ο καθηγητής Στήβεν Ρόμπινσον από το Τμήμα Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας.

«Προκειμένου να ενεργοποιείτε τα άλλα μέρη του εγκεφάλου, απαιτούνται πράγματα όπως να αναπτύξετε την ικανότητα να ακούτε με προσοχή ή να κινείστε. Ακόμη και το να βγαίνετε έξω για να πάτε στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, βοηθάει. Το ίδιο και η σωματική άσκηση, το περπάτημα, το κολύμπι, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το αίμα κυκλοφορεί με γρήγορους ρυθμούς στις μικρές «φλέβες» του εγκεφάλου» τονίζει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: