Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Το 2030, τα δύο τρίτα των κατοίκων του πλανήτη, πάνω από το 60%, θα ζουν σε αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτό ήταν 48% το 2003 και 30% το 1950. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή;
Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού που θα προκύψει από τη δημογραφική ανάπτυξη των επόμενων 25 ετών θα ζει στις πόλεις, φαινόμενο που θα είναι ιδιαίτερα έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα το 70% των κατοίκων στις χώρες αυτές ζουν στην ύπαιθρο και το 30% σε αστικά κέντρα. Μέχρι το 2030 τα ποσοστά αναμένεται να έχουν αντιστραφεί. Πριν από το 2015, οι μεγαλουπόλεις άνω των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων θα ανέρχονται σε 23 (έναντι 19 το 2000) με το 80% αυτών των αχανών τσιμεντένιων συγκροτημάτων να βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
Κι αν στο Βορρά η ζωή στις πόλεις είναι πολλές φορές ασφυκτική, στο Νότο χαρακτηρίζεται συχνά από άθλιες συνθήκες.
Στο Βορρά η αστυφιλία συνοδεύτηκε τις περισσότερες φορές από την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. 
Στο Νότο όμως συνέβη το αντίθετο, ιδίως στην Αφρική όπου το 70% του αστικού πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις. Αυτό μεταφράζεται σε προχειροφτιαγμένα συγκροτήματα κατοικιών που στερούνται υδρευτικών δικτύων, κατάλληλων συνθηκών υγιεινής, συστήματος συλλογής των απορριμμάτων και δημόσιων μεταφορών. 
Με την αλματώδη αύξηση των τιμών οικοπέδων και ακινήτων, οι απαραίτητες υποδομές είναι δύσκολο να κατασκευαστούν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα διογκώνονται. Αντί να αποτελεί αντικείμενο ενός συνολικού σχεδίου, η αστυφιλία γίνεται κάτι που οι πόλεις απλώς υφίστανται τις πάσης φύσεως συνέπειες.

Η δημιουργία πόλεων που θα σέβονται το περιβάλλον αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά είναι εφικτή. Φανταστείτε μια πόλη όπου τα κτίρια θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν το δικό τους ρεύμα και θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια χάρη σε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και σε μια καλή μόνωση. Μια πόλη όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι προσιτές και αποτελεσματικές. Οπου τα οχήματα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή με υδρογόνο και θα μολύνουν λιγότερο. Σε μια προσπάθεια να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, δήμαρχοι από όλες τις γωνιές της γης θα υπέγραψαν στο Σαν Φρανσίσκο μια Διακήρυξη Πράσινων Πόλεων, που  ορίζει τους κανόνες καλής οικολογικής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: