Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης στην υπηρεσία της Ρωσικής αυτοκρατορίας και πρώτος Κυβερνήτης του "υπό εντολή" Ελληνικού "κράτους".

Ενίσχυσε την εμπορική ναυτιλία, δημιούργησε τακτικό στρατό, ίδρυσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έκανε απογραφή του πληθυσμού και έδωσε δικαίωμα ψήφου στους άντρες πάνω από 25 χρονών. Παράλληλα εργάστηκε και για τη ρύθμιση θεμάτων της δικαιοσύνης, θεσπίζοντας νόμους, προστάτεψε με ειδικούς νόμους τη γεωργία, έφερε για πρώτη φορά την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδας, και ίδρυσε αγροτική σχολή στην Τίρυνθα.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έβαλε τις βάσεις για μια διοικητική διάρθρωση της χώρας, που στηριζόταν στις αρχές της γεωγραφικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ενότητας των επιμέρους διοικητικών ενοτήτων και με σκοπό την απρόσκοπτη συμμετρική και ισόρροπη τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξή της. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου του 1776. Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομικά. Άπλωσε τη δημιουργική του δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και προσπάθησε να επιβάλλει πράγματα σε έναν ανήσυχο πολιτικά ελληνικό λαό, γι΄ αυτό και γρήγορα άρχισε να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια εναντίον του. Στις 9 Οκτωβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και το γιο του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: