Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο κάθε χρόνο εμφανίζεται ένας ανεμοστρόβιλος

Με κλικ οι εικόνες μεγεθύνονται...



Το ελληνικό «Τρίγωνο των... ανεμοστρόβιλων» αποτελεί η περιοχή της ΒορειοδυτικήςΠελοποννήσου, καθώς μια φορά τον χρόνο δημιουργείται εκεί ένας πανίσχυροςανεμοστρόβιλος σπέρνοντας την καταστροφή στο πέρασμά του. 

O χθεσινός ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε μέσα από ένα καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς που καταγράφηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τη στιγμή που χθες το πρωί τα μαύρα σύννεφα είχαν πυκνώσει πάνω από την Ηλεία, μεγάλες αέριες μάζες συσσωρεύονταν στον ουρανό της Νέας Μανωλάδας. Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε σε ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων και οι αέριες μάζες που άρχισαν με ταχύτητα να περιδινίζονται εφόρμησαν από τη βάση του σύννεφου προς το έδαφος, αποκτώντας μορφή σιφωνιού. 

Καθώς το τεράστιο σύννεφο που προκάλεσε την καταιγίδα βυθίστηκε περισσότερο προς τα κάτω, ο ανεμοστρόβιλος ορθώθηκε σ΄ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «μέγιστο παράστημά του», αποκτώντας ύψος 1,5 χιλιομέτρου. Ήταν η στιγμή που στριφογύριζε με την ιλλιγιώδη ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων. 

Το θυελλώδες πέρασμα του ανεμοστρόβιλου διήρκεσε λίγα λεπτά και η έκταση στην οποία κινήθηκε δεν ξεπέρασε τα 7 χιλιόμετρα. Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο τραγικές καθώς θα μπορούσαμε να είχαμε τραυματισμούς ή ακόμη και το θάνατο κάποιου ανθρώπου. 
Σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους επειδή τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι. Ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις Γερμανών ερευνητών του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας «Μαξ Πλανκ», σύμφωνα με τους οποίους καταστροφικά καιρικά φαινόμενα τύπου «Κατρίνα» «φλερτάρουν» ακόμα και με περιοχές της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι τροπικοί τυφώνες θα χτυπήσουν σύντομα την πόρτα της μεσογειακής λεκάνης.

                                              Δείτε το βίντεο

                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: