Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ-ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ,ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Οι «Τζατζαουίντ» καίνε ένα χωριό.
Ένα παιδάκι  κλαίει για τη μητέρα του σ' ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Τσαντ. 
Μια γυναίκα, που έχει γεννήσει πρόσφατα, προστατεύει το μωρό της σ' ένα στρατόπεδο προσφύγων στο El Fasher, βόρειο Νταρφούρ.
                   Eπίθεση και στις ειρηνευτικές δυνάμεις.


Ερείπια  μετά από μια μέρα επιδρομών και καταστροφών στο νότιο Νταρφούρ

Το Νταρφούρ είναι µια αυτοδιοικούµενη περιοχή στο νοτιοδυτικό Σουδάν, µε πληθυσµό περίπου πέντε εκατοµµυρίων Αφρικανών. Δεν διαθέτει πετρέλαιο, αλλά η γεωπολιτική του θέση είναι στρατηγικής σηµασίας, µιας και είναι όµορο(για περιοχή ή χώρα που συνορεύει με μία άλλη) µε την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Τσαντ και τη Δηµοκρατία Κεντρικής Αφρικής. Οι κάτοικοι της εξαθλιωµένης αυτής επαρχίας εξεγέρθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση του Χαρτούµ. Το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Μπασίρ, που είναι πρόεδρος της χώρας από το 1989, έδωσε εντολή στη σουδανική πολεµική αεροπορία να πραγµατοποιήσει βοµβαρδισµούς εναντίον κέντρων αµάχων. Επιπλέον, στέλνει εναντίον τους αραβικά νοµαδικά φύλα, τους «Τζατζαουίντ» που λειτουργούν ως παραστρατιωτικές οµάδες. Οι «Τζατζαουίντ» εξαπέλυσαν ένα κύµα µαζικής βίας εναντίον χωριών, όπου σκότωσαν τους κατοίκους τους, διέπραξαν βιασµούς, συµπεριλαµβανοµένων οµαδικών βιασµών παιδιών σχολικής ηλικίας και λεηλάτησαν περιουσίες και κοπάδια. Βάσει σχεδίου της κεντρικής κυβέρνησης, οι «κολασµένοι» του Νταρφούρ περιπλανώνται στο εσωτερικό τής χώρας, συνωστίζονται σε άθλιους καταυλισµούς, όπου είτε σβήνουν από την πείνα είτε υφίστανται τις εκκαθαρίσεις από τους «Τζατζαουίντ» που τους καταδιώκουν σε κάθε τους βήµα.

Σύµφωνα µε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Γιατροί του Κόσµου», η βασική αιτία θανάτου για ανθρώπους ηλικίας άνω των 5 ετών ήταν η βία και όχι οι ασθένειες ή ο υποσιτισµός. Μέχρι στιγµής 400.000 είναι οι σφαγιασµένοι άµαχοι. Περισσότεροι από 2,5 εκατοµµύρια όσοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Πάνω από 200.000 έχουν καταφύγει στο Τσαντ για να γλιτώσουν, όπου ο εκεί πρόεδρος της χώρας απείλησε να τους διώξει. Χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Παρά την ειρηνευτική συµφωνία που υπεγράφη στη Νιγηρία τον Μάιο του 2006, οι παραστρατιωτικές οµάδες «Τζατζαουίντ» εξακολουθούν να επιτίθενται στον άµαχο πληθυσµό και στα µέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι µισοί από όσους έχουν πληγεί από την ανελέητη βία στο Νταρφούρ λαµβάνουν κανονικά πόσιµο νερό και βασικές φροντίδες υγείας. Μάλιστα, ένας στους τέσσερις δεν έχει πλέον πρόσβαση στην παροχή κάθε είδους βοήθειας, γεγονός που σηµαίνει ότι σε περίπου 900.000 ανθρώπους δεν µπορεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε στο χάρτη,SUDAN:ΚΛΙΚ
DARFUR:ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: